În iulie 2016, Andrei, un băiețel de doar un an, mișuna pe holul secției de Cardiologie de la Marie Curie învârtind o roată și împărțind zâmbete în stânga și în dreapta. Dacă nu i-ai fi văzut mâinile mici cu bandajul care îi ascundea o perfuzie nu ai fi știut că tocmai suferise o intervenție la inimă.

Foto: Diana Marcu / Inima Copiilor

Foto: Diana Marcu / Inima Copiilor

Născut cu malformație cardiacă congenitală, neadiagnosticată pe durata sarcinii, Andrei a venit pe lume în iulie 2015, la Craiova. A fost o naștere la termen, naturală, spune mama băiatului, Valentina S., în urma unei sarcini urmărite, fără probleme, cu ecografii lunare. Probleme au apărut a doua zi de la venirea nou-născutului pe lume când mamei i s-a comunicat că bebelușului i-ar fi apărut niște pete pe corp, iar medicii au decis să îi facă analize. Valentinei i-a fost interzis să își vadă copilul. În jurul prânzului ar fi aflat că băiețelul are trombocite scăzute și că prezintă risc de hemoragie. „Mi-au spus de o infecție, dar nu mi s-a comunicat cu ce și nici nu i s-au luat culturi lui Andrei”, rememorează mama evenimentele. „Mai mult, am fost acuzată că aș avea eu o infecție și mi se vorbea ca și cum urmează să ne pregătim de ce e mai rău”.

În trei zile starea copilului s-a deteriorat, iar mamei i se spunea că nu poate fi vorba despre un transfer al nou-născutului în Capitală, pentru că „Bucureștiul nu are locuri pentru noi”. Familia S. însă își caută singură un loc într-un spital din Capitală și ajunge cu copilul la Polizu. Aici mamei i se spune pentru prima dată că fiul său ar avea un suflu tranzitoriu. Starea copilului se agravase: e nevoie de o transfuzie de sânge, iar micuțul este internat la Terapie intensivă.

După o săptămână, când este stabilizat, medicii de la Polizu îl transferă la „Marie Curie” pentru investigații la inimă. Copilului i se schimbă tratamentul cu care fusese externat din Craiova. Părinții susțin că nu au putut afla despre ce infecție ar fi fost vorba.

La „Marie Curie”, Andrei a devenit pacientul doctorului Alin Nicolescu, care l-a chemat la fiecare două luni la control. Medicul le-a vorbit părinților despre malformația copilului- Tetralogia Fallot și un defect septal ventricular care, cel mai probabil, urma să fie închis în urma unei operații. „Ni s-a spus că dacă va pune probleme, Andrei urma să fie operat fie la 4 luni, fie la 6 luni”.

Andrei se dezvolta normal. În aprilie 2016 însă, la ecografie s-a observat un prolaps pe cuspa valvei aorte, spune Valentina S., iar dr. Nicolescu a decis că defectul micuțului pacient ar trebui închis în scurt timp, respectiv în trei luni. „Am mare încredere în medicul Alin Nicolescu, că ce spune așa și este. Ca părinte, îți trec foarte multe gânduri când te confrunți cu un astfel de diagnostic. M-am pregătit înainte să înțeleg în ce constă intervenția, cum se face, cum arată defectul”, povestește Valentina S., licențiată în Medicină. „Am vrut să fiu pregătită pentru momentul operației, dar tot am avut emoții, mai ales când îți spune chirurgul că șanse de mortalitate sunt 3% le și conștientizezi. Dar am avut mare încredere”.

Intervenția a fost realizată la mijlocul lui iulie 2016, la câteva zile de la data la care Andrei a împlinit un an. Băiețelul a fost operat în cadrul misiunii de la Cardiochirurgie, iar recuperarea lui a fost extrem de rapidă. „A doua zi de la operație s-a ridicat cu toate firicele pe el ca să mă ia în brațe”, spune Valentina S., fapt care l-a făcut pe medicul Mathias Angres (din Germania) să spună că „rezultatele sunt foarte bune”.

După intervenție, Andrei a fost transferat în secția de Cardiologie, condusă de doctorul Alin Nicolescu, iar mama lui i-a fost alături: „Nici nu se compară condițiile de aici (n.r. secția de Cardiologie de la Marie Curie) și modalitatea de comunicare a personalului medical cu ce am avut acasă. Aici îți înțeleg temerile, îți explică ce are, ce i se face, ce pași urmează. Acolo , la Craiova, aveam cinci minute dimineața și cinci minute seara de văzut copilul și de aflat informații. Mergeam pe holuri ca nebuna..”

Ce își dorește Valentina pentru fiul ei? „Să fie sănătos și să facă tot ceea ce își va dori. Să fie un copil fericit. El oricum este un copil foarte zâmbăreț”, spune.

La câteva zile de la corecția chirurgicală realizată pe 13 iulie 2016, Andrei a ajuns acasă la Craiova, unde l-au așteptat tatăl și sora mai mare, Irina, care are 4 ani.

Foto: Inima Copiilor

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *