Unul dintr-o sută de nou-născuți are o malformație cardiacă. În România se nasc anual între 1000 și 1500 de copii cu malformație cardiacă congenitală (MCC), respectiv cu o anomalie a inimii, care nu s-a format normal în primele săptămâni de sarcină. Există peste 35 de tipuri de malformații cardiace. Unele sunt diagnosticate în timpul sarcinii, altele la naștere sau ulterior.

Sunt malformatii cardiace care se asociaza unor anomalii cromozomiale, altele se datoreaza unor noxe sau alcoolului. O serie de medicamente au fost de asemenea incriminate precum si unele infectii virale. Cu toate acestea, cauza in cazul majoritatii malformatiilor cardiace congenitale nu este identificata (sursa: www.malformatiicardiace.ro / Dr. med. Eugen Sandica).

În prezent exista optiuni terapeutice pentru cvasitotalitatea malformatiilor cardiace.

Potrivit sursei citate, malformatiile cardiace pot fi malformatii „simple” care pot fi bine tolerate perioade relativ indelungate inainte de a deveni evidente clinic, sau, dimpotriva, pot fi malformatii severe care duc la deces la scurt timp dupa nastere (25% din decese producandu-se in prima luna de viata) sau in primul an de viata (aproximativ 60% din decese). Corectiile tardive la cei ce supravietuiesc au de asemenea consecinte care se traduc printr-o incidenta crescuta a insuficientei cardiace, disfunctie a diferitelor organe precum si sechele neurologice (de exemplu ca urmare a cianozei prelungite premergatoare corectiei).

Riscul operatiei difera in functie de tipul malformatiei cardiace, de gradul de prematuritate al nou-nascutului, de anomaliile asociate, de varsta pacientului, pentru a cita doar o parte dintre factorii de risc dependenti de pacient.

internal-heart-anatomy-11-3

Malformaţiile congenitale cardiace pot fi simple sau complexe, cu sau fără lipsă de oxigen (cianogene sau necianogene), cu sau fără semnificaţie hemodinamică, fără simptome (asimptomatice). Afecţiunile asimptomatice sunt adesea depistate accidental, uneori la câţiva ani după naştere, iar unele nu necesită tratament. Manifestările afecţiunilor simptomatice depind de tipul anomaliilor structurale existente. Aceste anomalii pot fi: defect septal ventricular (20% din cazuri), transpoziţie de vase mari (16%), tetralogie Fallot (15%), coarctaţia aortei (10%).

Afecţiunile cardiace cu debit crescut se manifestă prin dificultăţi de respiraţie, retracţie subcostală, intracostală şi suprasternală, alimentaţie dificilă, bebeluşul oboseşte la supt, nu creşte in greutate, este palid şi transpiră frecvent. Afecţiunile cardiace cu debit scăzut se manifestă prin oboseală, paloare, puls rapid (tahicardie), invineţire (cianoză), sincope, cantitate scăzută de urină. Insă cele mai importante semne ale malformaţiilor congenitale cardiace sunt aspectul vănăt-albăstrui (cianoza) şi insuficienţa cardiacă.

Tipuri de malformații cardiace congenitale (sursa: Sfatulmedicului.ro):

  • Malformatii cardiace congenitale necianogene (roz – copilul este normal colorat)
  1. Canalul arterial persistent

2. Leziuni obstructive
a. Stenoza pulmonara
b. Stenoza aortica (valva aortica bicuspa , stenoza subvalvulara aortica)
c. Coarctatia de aorta
d. Boala Ebstein

3. Defecte septale
a. Defectul septal atrial
b. Defectul septal ventricular
c. Defectul septal atrioventricular (canalul atrioventricular comun)

  • Malformatii cardiace congenitale cianogene (mucoasele si/sau tegumentele sunt albastre)
  1. Tetralogia Fallot
  2. Transpozitia de vase mari
  3. Atrezia de tricuspida
  4. Atrezia de pulmonara
  5. Trunchiul arterial comun
  6. Intoarcerea venoasa pulmonara anormala totala
  7. Sindromul de cord stang hipoplazic

 

Etichete: ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *