În ziua în care a implinit 5 ani, Sarah, o minune de fetiță, a suferit o interventie cu angiograful, pentru ca fusese diagnosticata – in prima ei luna de viata – cu defect septal ventricular (DSV). DSV, asa cum este prescurtat, reprezinta o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doi ventriculi (camerele inferioare ale inimii, de unde sangele este pompat in artere).

Sarah

Sarah, fotografiată împreună cu păpușa Albinuța chiar în ziua în care avea să fie externată

„A avut trei găurele, dar în urma intervenției a rămas doar una, care e posibil să se închidă de la sine”, spune mama Sarei, Nicoleta. Stă pe pat și își privește fiica în timp ce cea mică o culcă pe Albinuța în balansoar. Albinuța e păpușa Sarei, un bebe înfășurat într-un scutec de copil, iar balansoarul este o mini-scoică pe care Dana Marinescu, asistenta șefă de la Cardiologie, i l-a împrumutat Sarei, ca să îi facă, prin joacă, șederea în spital mai plăcută.

În timp ce vorbește, Nicoleta își privește fiica – primul și singurul copil. Diagnosticată cu un cancer la sân și dublu operată, femeia de 39 de ani pare că abia acum răsuflă ușurată, la cinci ani de la nașterea Sarei. „A venit pe lume cu piciorușele strâmbe – știu, acum nu se mai vede, că am operat-o, dar atunci..Imediat după naștere am intrat în depresie, când am văzut-o așa”.

De altfel, mărturisește că i-a luat ceva timp să-și înfrângă starea, iar vestea că Sarah ar avea și o malformație cardiacă – defect septal ventricular – nu i-a picat bine. „Nu se albăstrea, nu avea nicio manifestare tipică”, rememorează Nicoleta.

Medicul de familie i-a recomandat atunci să aducă copilul la un control la Cardiologie, la Marie Curie. Aici, mamă și fiică l-au cunoscut pe dr. Alin Nicolescu (șeful Secției Cardiologie) și au respectat programul impus de medic: „Am venit la control ori de câte ori ni s-a spus: o dată la 3 luni, o dată la 6 luni.

În februarie 2016, mama copilului decide că e vremea ca defectul de la inima Sarei să fie corectat. „Așa că am venit spre spital să îi punem o umbreluță. Noi am comunicat cu copilul, i-am explicat clar ce urmează să se întâmple, iar ea le-a făcut medicilor cadou un desen făcut cu mâna ei: o umbreluță”.

Sarah nu a avut tort de ziua ei, dar a avut baloane, o echipa medicala în jur și o inima reparata.
„Am primit cadou o inimioara buna”, spune fetita, care a hotarat ca vrea sa fie doctor cand va creste mare. Motivul? Ca să ajute și ea copii. Practica și-a făcut-o a priori în spital, la Cardiologie, cu păpușa Albinuța.

Sfaturile Nicoletei pentru părinții copiilor cardiaci:

În primul rând să accepți că există o problemă odată ce ai primit diagnosticul de malformație cardiacă congentitală.

Răbdarea este prețioasă. Răbdare că fiicei tale sau fiului tău i se va găsi tratamentul potrivit și că se va recupera.

Să ai încredere în medici.

Să respecți ce spune medicul cardiolog, dar să nu îți tratezi copilul ca pe unul bolnav. Tocmai am aflat că fiica mea poate merge la înnot. Asta o să fie primul lucru pe care îl facem când o externez: îi facem abonament la bazin.

Foto: Inima Copiilor / Diana Marcu

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *