„Toți pacienții cu malformații cardiace primesc un diagnostic precis și, în funcție de gravitatea patologiei, un tratament. Căutăm, pentru fiecare copil, cea mai bună soluție medicală. Dacă este cazul unei intervenții de urgență, fie operăm la „Marie Curie”, în cadrul misiunii în curs, fie – pe baza formularului E112 – ajutăm pacientul să ajungă la tratament în Europa, în clinicile din Italia și din Germania”, afirmă șeful Secției de Cardiologie Pediatrică de la „Marie Curie”, dr. Alin Nicolescu.

Specializat în cardiologie pediatrică, cu competență în ecocardiografie generală, dr. Nicolescu vede anual, împreună cu colegii săi cardiologi, peste 5.000 de copii, doar în Ambulatoriul Spitalului. Pe unii dintre ei îi știe cu nume și prenume, cu diagnostic și particularități. Pe alții îi vede odată  pe trimestru, sau de două ori pe ani, atunci când micii pacienți revin la monitorizare și control după intervențiile chirurgicale sau înaintea acestora. Medicul are un crez, pe care vrea să și-l respecte: nu riscă să facă sau să recomande un act medical dacă nu i-ar face și copilului său respectiva manevră.

Dr Nicolescu

„Totul se face în beneficiul copilului”, afirmă dr. Nicolescu, care diagnostichează o parte dintre cei 1.500 de copii născuți anual în România cu malformație cardiacă congenitală. „Nu toți au o malformație critică, dar 800 dintre ei ar trebui operați. Dacă îi adăugăm și pe cei care necesită intervenții, pe cei operați care necesită reintervenții, dar și pe cei nediagnosticați încă, dar care acum necesită intervenție chirurgicală, numărul crește la o mie pe an”.

Potrivit medicului, în intervalul 0-12 luni, ponderea cea mai mare, de 80-90%, o reprezintă malformaţiile cardiace. Cauzele acestora sunt multifactoriale, inclusiv genetice, spune dr. Alin Nicolescu precizând însă că toate malformațiile cardiace pot fi diagnosticate pe durata sarcinii. În săptămânile 21-22 cordul este deja format, iar eventuale defecte se pot observa, susține cardiologul, diagnosticându-se în timp. Gravidei cu suspiciune îi este urmărită evoluția cardio-fetală și se stabilește dacă fătul reprezintă o urgență neo-natală sau nu și atunci nu există o indicație de cezariană.

Comune sunt DSV, DSA, prolaps de valvă mitrală, dacă ne referim la malformaţii necianotice, iar la cele cianotice (care conferă pielii o culoare albastră-vineţie) cea mai întâlnită este tetralogia Fallot.

Printre manifestările tipice pentru malformațiile cardiace, dr. Alin Nicolescu remarcă în cazul nou-născutului oboseala la supt, respirația accentuată în timpul hrănirii, așa numitul „gâfâit”. Faptul că un copil nu ia în greutate sau că tegumentele sale au o culoare vineție reprezintă indicii în malformaţiile cianotice. „Dar nu vorbim de cianoza perioronazală, o modificare a culorii pielii din jurul gurii, ci de cea generalizată”, spune medicul.

Alin Nicolescu conduce secția de Cardiologie a Spitalului, o secție care înseamnă astăzi 5 medici, 10 asistente, 5 îngrijitoare, 10 paturi și peste 600 de internări pe an. „Este o secție asemănătoare oricărei secții de cardiologie pediatrică din Europa, iar departamentul de Cardiochirurgie Vasculară completează secția de Cardiologie”, spune medicul. Face echipă cu doctori aparținând altor specialități, unor culturi organizaționale diferite și care adesea vorbesc o altă limbă. Reușește? „Lucrăm cu copiii, iar scopul final e sănătatea pacientului. E un puzzle care trebuie făcut perfect. Dacă noi toți ne facem meseria, finalul e fericit. Divergențele de opinii, existente firesc și în meseria asta, sunt canalizate spre beneficiul copilului, nu pentru satisfacerea orgoliului personal”, afirmă Alin Nicolescu. „Acum, aici, ne împlinim ca medici: avem o urgență, o diagnosticăm corect și o putem rezolva cardiovascular. Pentru a exista Cardiochirurgie la „Marie Curie” două lucruri sunt necesare: să existe Cardiologie și Terapie Intensivă și să facă performanță. La noi acești piloni există. Și mai există și entuziasmul, pentru că fără acest entuziasm al doctorilor Cîrstoveanu, Tammam și Nicolescu blocajele nu puteau fi depășite”.

Asta e acum. Peste trei ani și-ar dori să lucreze într-o secție cu peste 30 de paturi, într-o echipă de zece cardiologi cu specializare Pediatrie, să existe doi chirurgi pentru secția de Cardiochirurgie, iar la Terapie Cardiochirurgie să fie 15 paturi. „Nu înțeleg blocajele în dezvoltarea acestui centru. E o nevoie reală în a crește acest centru de excelență. Gândiți-vă că statul român cheltuie 20.000 de euro pentru fiecare copil trimis la tratament în afară, în timp ce în clinica noastră costul este de 3.000 – 5.000 euro per pacient”, mai spune Nicolescu.

Medicul are așteptări și de la partenerii săi de dialog, familiile micilor pacienți, de la care vrea mai mult respect și cooperare cu personalul medical. „Avem o secție comparativă cu cele existente în clinici de nivel european, oferim servicii medicale fără implicare financiară și aș vrea ca efortul nostru de normalitate să fie apreciat. Să nu mai existe presiune pe personalul medical din partea aparținătorilor, să înțeleagă că au și obligații, nu doar drepturi și că într-o secție de spital este nevoie de disciplină și de cooperare cu medicii, cu asistentele și cu infirmierele”.

  • Carte de vizită Alin Nicolescu

Specializare in cardiologie pediatrica
Competenta in ecocardiografie generala
Sef Sectie Cardiologie Pediatrica, Spitalului Marie Curie
Cursuri postuniversitare:
2000: Cardiologie Pediatrica, Cardiac Department, Great Ormond Street Hospital, London
2000: Ecocardiografie neonatologica
2000: Ecocardiografie in terapia intensiva pediatrica
2003: Cardiologie pediatrica, Cardiac Department, Birmingham Children’s Hospital, Birmingham, UK
2005: Competenta Ecocardiografie Generala
2009: Cardiologie pediatrica, Congenital Heart Disease Department, Herz und Diabetikum Centre, Bad Oyenhausen, Germany
2011: Ecocardiografie, European Pediatric Association, London
2011: Ecocardiografie 3D, London
2011: Ecocardiografie fetala, Warsaw
2012: Ecocardiografie transesofagiala pediatrica, Congenital Heart Diseases Department, Herz und Diabetikum Centre, Bad Oyenhausen, Germany

Foto: Inima Copiilor

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *